کتاب نایاب تاریخ سیستان از ارزشمندترین کتب ایرانشناسی پس از اسلام است. نویسنده آن شاید «مولانا شمسالدین محمد موالی» در پیرامون سدههای چهارم و پنجم هجری باشد. سه سده پس از آن «محمود ابن یوسف اصفهانی» بخشهایی در برگهای پایانی کتاب افزوده و تاریخ سیستان را تا سده هشتم دنبال کرده است. اما در کل نویسنده دقیق این کتاب مشخص نیست.
چه بخشهایی از کتاب که روایت نیمهتاریخی-نیمهافسانهای سیستان کهن است و چه بیشتر بخشهای کتاب که روایت تاریخ سیستان پس از اسلام است، دارای نابترین اطلاعات تاریخی است.
تاریخسیستان در شمار تواریخ محلی و یکی از مهمترین نمونههای آن است. به گونهای که از نخستین آثار همرسته خود و همپایه با تاریخ بلعمی، تاریخ بیهقی و زینالاخبار گردیزی به شمار میرود و در شکوفایی تاریخنگاری ایرانی در سالهایی بعدی، نقش مهمی داشته است.
مطالب ارزندهای در این کتاب نایاب باشنده است که در دیگر کتابها یافت نشده است. برای نمونه اطلاعاتی پیرامون آغاز شعر فارسی و نخستین شاعران پارسیگوی دربار یعقوبلیثصفاری و بازخوانی سرود «آتشکدهکرکوی» که از کهنترین سرودهای ایرانی است، از آن جمله است.
از مهمترین گفتارهای کتاب میتوان بخشهای زیر را نام برد:
عیاران و خوارج سیستان؛
وجود ترکان در سیستان؛
جنگهای پادشاهان بزرگ صفاری؛
برخی از منابعی که نویسنده برای نگارش کتاب از آنها بهره برده است شاهنامه بزرگ ابوالمؤیدبلخی (که اکنون مفقود است)، فضایل سجستان از هلالیوسفاَوقی، سِیَرالملوک عبداللّهابنمقفع شاهنامه فردوسی و منابع کهنی دیگریست که بیشتر آنها امروز از بین رفتهاست.
دانلود کتابهای مشابه:
دانلود کتاب شگفتیها و برجستگیهای سیستان
دانلود کتاب صوتی یعقب لیث سیستانی
نویسنده اصلی تاریخ سیستان مشخص نیست. با توجه به این که سه قرن (از قرن ۵ تا ۸ هجری) زمان نگارش آن به درازا کشیده است، حدس زده میشود که نویسنده این کتاب بیشتر از یک نفر بوده و چند نفر طی سالهای مختلف آن را تکمیل کردهاند.
این کتاب از چند جهت حائز اهمیت بسیار است:
دانلود رایگان کتاب قدیمی و ارزشمند تاریخ سیستان را به همه دوستداران تاریخ ایران باستان، تاریخ ایران اسلامی، تاریخ محلی و همچنین پژوهشگران اساطیر ایرانی و تاریخ حماسی ایران پیشنهاد میکنیم.
نسخه حاضر از کتاب تاریخ سیستان، نسخهای کامل و بسیار باکیفیت است که جهت دانلود و استفاده اعضای کافهکتاب تدارک دیده شده است. این نسخه ظاهرا توسط فردی به نام «مریم عباسی» از روی چاپ اول آن تایپ و به شکل PDF درآمده است. این کتاب را کاربران در کافهکتاب بارگزاری کردهاند. حجم فایل PDF کتاب کمتر از ۷ مگابایت و تعداد صفحات آن در نسخه PDF، حدود ۴۳۵ برگ میباشد.